Zoeken
  • bron:

Achterstand bij openbaarmaking WOZ-waarde


Gemeenten lopen achter met het opzetten een nieuw register waarin de WOZ-waardes van woningen openbaar worden. Maar 45 procent van de gemeenten haalt de beoogde deadline van 1 oktober.

Dit bevestigt een woordvoer van de Waarderingskamer, de instantie die onder andere het toezicht uitvoert op de WOZ-waardes, naar aanleiding van berichtgeving door NRC Handelsblad.

Vanaf 1 oktober moeten de WOZ-waardes van woningen openbaar worden. Via een 'WOZ-viewer' moeten huiseigenaren de waardes kunnen vergelijken.

Gegevens zoals wie de eigenaar is of taxatieverslagen worden niet openbaar. Ook gaat het alleen om woningen en niet om bedrijfspanden.

De woordvoerder laat aan NU.nl weten dat de gegevens worden onttrokken aan systemen die nu nog erg beveiligd zijn. "Juist die beveiligingszaken maken het extra complex. Er is maar een aantal bedrijven dat gemeenten daarbij kan helpen."

Hierdoor ontstaat er vertraging met het invoeren van de cijfers. Naar verwachting is begin volgend jaar, als huiseigenaren hun WOZ-beschikking krijgen, 70 procent van de gemeenten aangemeld. In de loop van volgend jaar moeten alle gemeenten de WOZ-waardes hebben gedeeld.

Overigens kunnen geïnteresseerden vanaf 1 oktober ook de gegevens opvragen bij een gemeente. "Tot nu toe moeten gemeenten zeggen dat dat een geheim gegeven is, vanaf 1 oktober vervalt die geheimhouding."


8 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Nieuwe woning, lagere WOZ-waarde

Heeft u na 1 januari 2020 een woning gekocht en vindt u de WOZ-waarde van de nieuwe woning te hoog? Dan is het alsnog mogelijk om bezwaar te maken tegen de te hoge WOZ-waarde. Elk jaar stuurt de gemee

Amsterdam verlaagt WOZ van erfpachters met 2 procent

De gemeente Amsterdam geeft erfpachters een korting van twee procent op de WOZ-waarde, waarover in 2019 de gemeentelijke belasting moet worden afgedragen. Dat blijkt uit een zogeheten raadsbrief die o