Zoeken
  • Anne Loohuis

Hoe één woning de WOZ-waarde van de hele Oldenzaalse buurt bepaalt


OLDENZAAL - Eén verkochte woning brengt WOZ-waarde van woningen in de Lyceumstraat ineens tienduizenden euro’s omlaag. Zijn de bewoners spekkoper of zit er toch een addertje onder het gras?

Een waardevermindering van 168.000 euro; dat is de meest spectaculaire daling van de Waardering Onroerende Zaken-belasting aan de Lyceumstraat in Oldenzaal. Bijna alle eigenaren van de woningen die pal aan het spoor staan, hebben begin dit jaar een fors lagere WOZ-beschikking in de bus gekregen. Gemiddeld zijn die huizen op peildatum 1 januari 2017 zo’n 63.000 euro minder waard geworden ten opzichte van het jaar er voor. Opmerkelijk is ook dat de woningen aan de overzijde van de straat volgens de WOZ-beschikking in waarde zijn gestegen.

Verklaren

Een foutje van het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente (GBT)? Zij zegt van niet. Maar hoe valt die forse daling dan te verklaren? Het GBT, die in opdracht van de gemeente de bepaling van de WOZ-waarde uitvoert, geeft aan dat waarde van enkele woningen is gedaald doordat een huis in die straat voor een slechte prijs verkocht is. Die woning ligt aan het spoor en dat heeft altijd een negatieve invloed op de verkoopprijs.

Beoordeling

Het GBT heeft de verkoopprijs van dat huis meegenomen bij de beoordeling van de waarde van de woningen die ook langs het spoor staan. Het type woning lijkt daarbij van ondergeschikt belang. In de Lyceumstraat staan verschillende soorten huizen. Van twee-onder-een-kappers tot royale vrijstaande woningen. Ze dalen bijna allemaal fors in waarde. Je kan dus vraagtekens zetten bij de manier waarop de waardebepaling wordt uitgevoerd.

Gunstig

Bewoners wrijven in hun handen nu ze minder belasting hoeven te betalen. Maar is zo’n forse daling van de WOZ-waarde wel zo gunstig? „Niet altijd”, zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. „Als je een hypotheek wilt verlengen omdat de rentevaste periode afloopt, vraagt de bank altijd naar de WOZ-waarde. Als die waarde daalt, betaal je een hogere rente. Ook kijken kopers altijd naar hoe de WOZ-waarde zich verhoudt tot de verkoopwaarde. Woningeigenaren kunnen bij de gemeente een bezwaar indienen tegen een verlaagde WOZ-waarde. Een andere optie is de woning te laten taxeren, maar dat kost weer een paar honderd euro.”

Goed teken

Voor de gemeentelijke kas is de situatie aan de Lyceumstraat in elk geval geen goed teken. Maar volgens een insider in de woningmarkt wacht de gemeente liever de ingediende bezwaren af dan dat zij woningen moet bekijken om de WOZ-waarde vast te kunnen stellen. Dat kost veel meer geld. Of de bewoners zich aan de Lyceumstraat ook volgend jaar weer kunnen verheugen op een lage WOZ-waarde, is afwachten. André de la Porte adviseert de gemeente de situatie nog eens onder de loep te nemen, omdat het opvallend is dat één woning het gemiddelde van de WOZ-waardes in deze straat zo naar beneden kan trekken.

Geen problemen

Zolang de bewoners blijven zitten waar ze zitten, zullen ze er geen problemen mee hebben. Dat wordt anders als een woning in die straat bij verkoop ineens veel meer geld opbrengt en daarmee de WOZ-waarde in de hele buurt weer omhoog trekt. Want dat is denkbaar gezien de wijze waarop de WOZ-waarde in Oldenzaal wordt bepaald. Voor die groep huiseigenaren zit er dan niets anders op dan bezwaar te maken.

Bron: https://www.ad.nl/oldenzaal/hoe-een-woning-de-woz-waarde-van-de-hele-oldenzaalse-buurt-bepaalt~a4003131/


2 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Nieuwe woning, lagere WOZ-waarde

Heeft u na 1 januari 2020 een woning gekocht en vindt u de WOZ-waarde van de nieuwe woning te hoog? Dan is het alsnog mogelijk om bezwaar te maken tegen de te hoge WOZ-waarde. Elk jaar stuurt de gemee

Amsterdam verlaagt WOZ van erfpachters met 2 procent

De gemeente Amsterdam geeft erfpachters een korting van twee procent op de WOZ-waarde, waarover in 2019 de gemeentelijke belasting moet worden afgedragen. Dat blijkt uit een zogeheten raadsbrief die o