Zoeken
  • ANP

WOZ-record Amsterdam alweer aan diggelen


De gespannen huizenmarkt in Amsterdam doet zich voelen in de gemiddelde WOZ-waarde voor woningen in de hoofdstad. Die steeg dit jaar maar liefst 17 procent - van 290.000 euro naar 340.000 euro - tot het hoogste niveau ooit.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Overigens betekent een hogere gemiddelde WOZ-waarde niet automatisch dat een Amsterdammer ook meer belasting moet betalen, laat de Vereniging Eigen Huis weten. Gemeenten zijn vrij om de belastingtarieven naar eigen inzicht te wijzigen. "In Amsterdam steeg de waarde vorig jaar het hardst, maar de gemeente heeft toen het belastingtarief dusdanig verlaagd dat Amsterdammers dit jaar gemiddeld evenveel betaalden als vorig jaar,'' geeft een woordvoerder van de belangenvereniging als voorbeeld. Ook in de buurgemeenten Amstelveen (plus 15,5 procent) en Ouder-Amstel (14 procent) ging de gemiddelde WOZ-waarde dit jaar fors omhoog. Voor heel Nederland was de gemiddelde geschatte waarde van een woning 230.000 euro, 6,5 procent meer dan vorig jaar. Daarmee stijgt de gemiddelde WOZ-waarde voor het derde jaar op rij. Noord-Holland Van alle provincies spande Noord-Holland de kroon met een stijging van 11 procent tot 288.000 euro, tevens het hoogste gemiddelde van alle provincies. In Groningen is de gemiddelde WOZ-waarde met 165.000 euro het laagst.

11 procent tot 288.000 euro, tevens het hoogste gemiddelde van alle provincies. In Groningen is de gemiddelde WOZ-waarde met 165.000 euro het laagst. Maximale huur Gemeentes bepalen aan de hand van de WOZ-waarde de hoogte van een aantal gemeentelijke belastingen, waarvan de onroerendezakenbelasting (ozb) de belangrijkste is. Ze gaan daarbij uit van het bedrag dat een woning zou moeten opbrengen op 1 januari van het voorgaande jaar. Ook huurders moeten goed op de WOZ-waarde van hun woning letten, waarschuwt de Woonbond. Die is namelijk van invloed op de maximale huur die mag worden gevraagd voor sociale huurwoningen. De huurdersvereniging is overigens niet te spreken over de invloed van de geschatte woningwaarde op het puntenstelsel. Die zorgt er immers voor dat de maximaal toegestane huurprijzen steeds hoger worden, waardoor steeds meer woningen uit het sociale segment verdwijnen.

Bron: https://www.ad.nl/amsterdam/woz-record-amsterdam-alweer-aan-diggelen~a1dd3672/


1 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Nieuwe woning, lagere WOZ-waarde

Heeft u na 1 januari 2020 een woning gekocht en vindt u de WOZ-waarde van de nieuwe woning te hoog? Dan is het alsnog mogelijk om bezwaar te maken tegen de te hoge WOZ-waarde. Elk jaar stuurt de gemee

Amsterdam verlaagt WOZ van erfpachters met 2 procent

De gemeente Amsterdam geeft erfpachters een korting van twee procent op de WOZ-waarde, waarover in 2019 de gemeentelijke belasting moet worden afgedragen. Dat blijkt uit een zogeheten raadsbrief die o