Zoeken
  • Niels Dekker

Waarde van woningen voor de WOZ stijgt het snelst in Dordrecht


KAARTJE I De WOZ-waarde van huizen in Dordrecht is dit jaar het meest gestegen van alle gemeenten uit de regio. Ten opzichte van vorig jaar ligt het bedrag 6,8 procent hoger.

De WOZ-waarde is de geschatte marktwaarde van een woning op 1 januari van het voorafgaande jaar. Het gaat om zowel huur- als koopwoningen. Op basis van die waarde worden allerlei belastingen en heffingen bepaald, waarvan de onroerendezaakbelasting de bekendste is.

Landelijk gemiddelde

Met de stijging van de huizenprijzen op de aantrekkende woningmarkt is het niet verrassend dat de WOZ-waardes overal in het land stijgen. Over heel Nederland is dat gemiddeld 6,5 procent meer dan een jaar eerder.

In Dordrecht is dat dus zelfs iets meer. In Hendrik-Ido-Ambacht (5,9 procent), Zwijndrecht (5,8 procent), Papendrecht (5,7 procent) en Sliedrecht (5,1 procent) ligt de stijging iets onder het landelijk gemiddelde.

De waardes in Binnenmaas en Alblasserdam zijn 3 procent hoger, terwijl dat in Hardinxveld-Giessendam 2,2 procent is en in Molenwaard 2 procent.

Kritiek

De gemeente bepaalt de marktwaarde van woningen volgens de toelichtingen op basis van de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de omgeving. Bij de prijsbepaling wordt ook rekening gehouden met oppervlakte, inhoud en bouwjaar van de woning. Tegen de WOZ-waardes kan bezwaar worden gemaakt door te vragen om een hertaxatie.

Makelaars hebben geregeld kritiek op de totstandkoming van de WOZ-waardes, omdat die volgens hen niets zeggen over de werkelijke marktwaarde.

Bron: https://www.ad.nl/dordrecht/waarde-van-woningen-voor-de-woz-stijgt-het-snelst-in-dordrecht~ab9f8015/


5 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Nieuwe woning, lagere WOZ-waarde

Heeft u na 1 januari 2020 een woning gekocht en vindt u de WOZ-waarde van de nieuwe woning te hoog? Dan is het alsnog mogelijk om bezwaar te maken tegen de te hoge WOZ-waarde. Elk jaar stuurt de gemee

Amsterdam verlaagt WOZ van erfpachters met 2 procent

De gemeente Amsterdam geeft erfpachters een korting van twee procent op de WOZ-waarde, waarover in 2019 de gemeentelijke belasting moet worden afgedragen. Dat blijkt uit een zogeheten raadsbrief die o