Zoeken
  • Niels Dekker

WOZ-waarde van woningen in regio met procenten omhoog


KAARTJE I De WOZ-waardes van huizen in Giessenlanden stijgen het snelst van alle gemeente in deze regio. De toename van 3,2 procent van dit jaar is maar de helft van het landelijk gemiddelde: 6,5 procent.

De WOZ-waarde is de geschatte marktwaarde van een woning op 1 januari van het voorafgaande jaar. Het gaat om zowel huur- als koopwoningen. Op basis van die waarde worden allerlei belastingen en heffingen bepaald, waarvan de onroerendezaakbelasting de bekendste is.

Met de stijging van de huizenprijzen op de aantrekkende woningmarkt is het niet verrassend dat de WOZ-waardes overal in het land stijgen. Over heel Nederland is dat gemiddeld 6,5 procent meer dan een jaar eerder.

Stijgers

In plaatsen van deze regio wordt dat nooit gehaald. Giessenlanden is dus de grootste stijger met 3,2 procent toename, gevolgd door Leerdam met 2,9 procent. In de overige gemeenten is het 2 procent of meer. In Aalburg is de stijging 2,4 procent, gevolgd door Werkendam en Hardinxveld-Giessendam met 2,2 procent toename. De laagste scores zijn voor Woudrichem (2,1 procent), Gorinchem (2 procent) en Molenwaard (2 procent).

De gemeente bepaalt de marktwaarde van woningen volgens de toelichtingen op basis van de verkoopprijs van vergelijkbare huizen in de omgeving. Bij de prijsbepaling wordt ook rekening gehouden met oppervlakte, inhoud en bouwjaar van de woning. Makelaars hebben geregeld kritiek op de totstandkoming van de WOZ-waardes, omdat die volgens hen niets zeggen over de werkelijke marktwaarde.

Bron: https://www.ad.nl/rivierenland/woz-waarde-van-woningen-in-regio-met-procenten-omhoog~ae63a384/


1 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven