Zoeken
  • Tara Riem en Terence Garnier

Makelaarsland tast in het duister na waardedaling


Overal in het Groene Hart is de WOZ-waarde van woningen keurig meegestegen met de huizenprijzen, behalve in Kaag en Braassem. Apart, vinden makelaars.

De WOZ-waarde (de geschatte marktwaarde van een woning, gepeild op 1 januari van het jaar ervoor) van de gemiddelde woning in deze gemeente daalde met 0,4 procent ten opzichte van het vorige jaar, berekende het CBS. Gemiddeld was de WOZ-waarde van huur- en koopwoningen in de gemeente 263.000 euro. Na een daling in 2013, 2014 en 2015 leek de gemiddelde woningwaarde in 2016 en 2017 weer wat te stijgen, maar is nu toch weer gedaald.

Rolletjes

Dat gebeurde nergens anders in het Groene Hart en landelijk maar in vijf andere gemeenten. Op basis van de WOZ-waarde, die elke gemeente vaststelt, worden diverse heffingen en belastingen (zoals de ozb) bepaald. Die daalde wel trendsgewijs mee in de gemeente.

De huizenprijzen stegen wél, op sommige plaatsen zelfs harder dan het landelijk gemiddelde. Het is opvallend omdat de WOZ normaal gesproken meestijgt met de vraagprijs, zeggen makelaars in het gebied. „Voor ons is de WOZ-waarde geen maatstaf, maar normaal gesproken stijgen ze samen”, zegt Bram Bodelier van Goedhart Makelaars uit Rijnsaterwoude. „Vreemd, want de markt loopt op rolletjes. Wij kunnen hierover niets zeggen”, laat Van der Meer Adviesgroep, gevestigd in Roelofarendsveen, weten.

Verschil

De gemeente stelt WOZ-waarden vast, maar Kaag en Braassem heeft alle belastingzaken overgedragen aan de gemeente Alphen. „Misschien behandelen zij het anders”, zegt een andere makelaar, die sowieso niet veel met het gegeven WOZ-waarde heeft. „Soms zit er twee ton verschil tussen de WOZ-waarde en de marktwaarde.”

De cijfers stroken niet met cijfers uit het eigen systeem, zegt de gemeente Kaag en Braassem. „We hebben gevraagd hoe de cijfers zijn berekend, maar hebben nog geen antwoord. Daarom kunnen we nu niet inhoudelijk reageren."

Bron: https://www.ad.nl/alphen/makelaarsland-tast-in-het-duister-na-waardedaling~ae27ac0a/


3 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Nieuwe woning, lagere WOZ-waarde

Heeft u na 1 januari 2020 een woning gekocht en vindt u de WOZ-waarde van de nieuwe woning te hoog? Dan is het alsnog mogelijk om bezwaar te maken tegen de te hoge WOZ-waarde. Elk jaar stuurt de gemee

Amsterdam verlaagt WOZ van erfpachters met 2 procent

De gemeente Amsterdam geeft erfpachters een korting van twee procent op de WOZ-waarde, waarover in 2019 de gemeentelijke belasting moet worden afgedragen. Dat blijkt uit een zogeheten raadsbrief die o