Zoeken
  • Jasper Harthoorn

Gemeente moet open zijn over berekening woz-waarde


Woningeigenaren die bezwaar willen maken tegen de woz-waarde van hun huis, krijgen daarvoor een extra instrument in handen. Gemeenten moeten voortaan volledig inzicht geven in de gegevens die ze gebruiken om tot een waardebepaling van een huis komen.

Dat blijkt uit een arrest van de Hoge Raad, die oordeelde in een langslepende juridische procedure tussen adviesbureau Henk van Zelst uit Sprang-Capelle en de gemeente Waalwijk. De woz (Waardering Onroerende Zaken)-waarde wordt door de gemeente bepaald. Die waardebepaling van huis en grond vindt plaats op basis van factoren rond het huis zelf, zoals kwaliteit, onderhoud, doelmatigheid en de ligging. Het huis wordt vergeleken met drie vergelijkbare huizen, waarvoor ook een waarde wordt berekend. Dit gebeurt via geautomatiseerde modellen. De zogeheten grondstaffels zijn daarbij van groot belang. Samen met de overige onderdelen bepalen zij de eindwaarde van een woning.

Juridische strijd

Om een goed beeld te krijgen van de opbouw van de woz-waarde van een huis, is inzage in die grondstaffels nodig. Dat meent Henk van Zelst, die hierover een zeven jaar lange juridische strijd heeft uitgevochten met de gemeente Waalwijk. ,,Pas als je weet hoe de gemeente de waarde van de grond van zowel jouw huis als de vergelijkbare huizen heeft bepaald, kun je narekenen of de huizen zelf een realistische waarde hebben gekregen.'' De Raad gaf hem uiteindelijk gelijk.

Openheid

Het arrest van de Hoge Raad is volgens Van Zelst van belang voor iedereen in Nederland. De woz-waarde is bepalend voor de hoogte van de gemeentelijke onroerendezaakbelasting (ozb), maar heeft ook invloed op onder andere erfbelasting en waterschapslasten. Gemeenten moeten nu dus openheid van zaken geven.

Bron: https://www.ad.nl/economie/gemeente-moet-open-zijn-over-berekening-woz-waarde~ad0168ed/


3 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Nieuwe woning, lagere WOZ-waarde

Heeft u na 1 januari 2020 een woning gekocht en vindt u de WOZ-waarde van de nieuwe woning te hoog? Dan is het alsnog mogelijk om bezwaar te maken tegen de te hoge WOZ-waarde. Elk jaar stuurt de gemee

Amsterdam verlaagt WOZ van erfpachters met 2 procent

De gemeente Amsterdam geeft erfpachters een korting van twee procent op de WOZ-waarde, waarover in 2019 de gemeentelijke belasting moet worden afgedragen. Dat blijkt uit een zogeheten raadsbrief die o