Zoeken
  • Kristianne van Blanken AD.nl

Belasting op huis niet hoger door zonnepanelen


Goed nieuws voor eigenaren van zonnepanelen in Westland: de gemeente rekent deze niet mee in de waardering onroerende zaken (WOZ-waarde) van de woning. Van een hogere onroerendezaakbelasting is dan ook geen sprake.

Dat laat de gemeente Westland weten nadat begin deze week ophef ontstond over de ‘boete’ die zonnepanelen zouden opleveren. Gesteld werd dat huizenbezitters meer belasting moeten betalen vanwege de aanwezigheid van zonnepanelen op hun dak. De redenatie erachter is dat deze zonnepanelen een woning meer waard maken, wat resulteert in een hogere aanslag voor de ozb-belasting.

Het leidde in verschillende gemeenten tot ergernis onder lokale politieke partijen, die lieten weten zo snel mogelijk van de ‘boete’ af te willen. In de gemeente Emmen werd zelfs de rechter erbij betrokken. Die oordeelde dat zonnepanelen waardeverhogend zijn voor een woning en daarom door gemeenten meegerekend mogen worden bij de waardebepaling van de woning voor de ozb.

Onwenselijk

Vereniging Eigen Huis liet eerder aan deze krant weten blij te zijn dat met deze rechterlijke uitspraak nu één lijn getrokken is: zonnepanelen zijn een onroerend goed en dus waardevermeerderend. Het is volgens de vereniging onwenselijk dat gemeenten allemaal eigen beleid gaan maken.

Een woordvoerder van de gemeente Westland laat weten dat zonnepanelen niet apart in de WOZ-administratie worden geregistreerd. Zonnepanelen komen niet tot uitdrukking in de WOZ-waarde. ,,Van een boete op zonnepanelen is dan ook geen sprake. Als een woning met zonnepanelen wordt verkocht, dan is het uitgangspunt dat de waarde van zonnepanelen in de verkoopprijs is verrekend.’’

Afschrijving

Daarbij moet rekening worden gehouden met de afschrijving op zonnepanelen. Daardoor worden de panelen volgens de gemeente waarschijnlijk jaarlijks afgewaardeerd. Zodra een woning mét zonnepanelen en dus mét een meerwaarde wordt verkocht, gaat de onroerendezaakbelasting overigens wel omhoog. Het gaat voor de meeste eengezinswoningen hierbij slechts om een paar euro extra.

Bron: https://www.ad.nl/westland/belasting-op-huis-niet-hoger-door-zonnepanelen~a360974d/


4 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Nieuwe woning, lagere WOZ-waarde

Heeft u na 1 januari 2020 een woning gekocht en vindt u de WOZ-waarde van de nieuwe woning te hoog? Dan is het alsnog mogelijk om bezwaar te maken tegen de te hoge WOZ-waarde. Elk jaar stuurt de gemee

Amsterdam verlaagt WOZ van erfpachters met 2 procent

De gemeente Amsterdam geeft erfpachters een korting van twee procent op de WOZ-waarde, waarover in 2019 de gemeentelijke belasting moet worden afgedragen. Dat blijkt uit een zogeheten raadsbrief die o