Zoeken
  • Arnold de Valk AD.nl

‘Soms steeg de WOZ in Leusden met 30 procent’


De WOZ-waarde van woningen in Leusden stijgt in sommige gevallen enorm. Velen tasten in het duister over het waarom.

De gemiddelde WOZ-waarde van een tiental huizen in de wijk Rozendaal steeg met gemiddeld 18 procent, zo berekende Leusdenaar Jan de Vries (54). Naar aanleiding van zijn verhaal in deze krant volgden veel reacties van Leusdenaren die hetzelfde ervoeren. De hogere WOZ-waarde betekent voor hen een hogere belastingaanslag.

De WOZ-waarde wordt in Leusden door overheidsinstelling GBLT vastgesteld op basis van verkoopprijs van drie vergelijkbare woningen in de buurt die dat jaar zijn verkocht. Over die methode is onduidelijkheid. ,,Mijn huis is vergeleken met een huis van 7 ton, een van 3,7 ton en een van 6 ton”, zegt Herman Boole (70), die in de wijk Munnikhove woont en zijn WOZ-waarde met negen procent zag stijgen.

Waarom stijgt de waarde van mijn huis harder dan die van mijn buurman? Met die vraag zit de Achterveldse Jos Janssen. ,,De woningen aan de Johan van Oldebarneveldstraat hebben meer vierkante meters oppervlak. Toch hebben ze een WOZ-waarde die ruim 50.000 euro lager ligt dan een huis aan de Walter van Amersfoortstraat.”

Een serie vragen over de kwestie, ingediend door de oppositiefracties CU-SGP en SP, zijn onlangs beantwoord door het college en het GBLT. Volgens het GBLT ligt de gemiddelde WOZ-stijging in Leusden niet op 4,2 procent, zoals het CBS berekende, maar op ‘ruim 6 procent’.

‘Rare fluctuatie’

De vastgestelde WOZ-waarden kloppen, zo schrijft GBLT verder. ‘GBLT houdt geen rekening met waardestijgingen en -dalingen’, staat in de beantwoording. ‘Omdat zij wettelijk verplicht is de waarde jaarlijks vast te stellen op basis van de meest recente beschikbare verkopen.’ ,,Ik ben blij met de uitgebreide beantwoording van de vragen”, zegt Jan Overweg (CU-SGP). ,,Maar we zijn er nog niet. Er is geen verklaring voor de rare fluctuatie in de WOZ-waarden.”

,,Ik heb wel veertig mails gekregen”, zegt Annet Belt (SP). ,,Bij sommigen is de WOZ-waarde met meer dan 30 procent gestegen. Ik snap niet waarom. GBLT moet hier gewoon uitleg over geven.”

CU-SGP en SP gaan samen een verzoek indienen bij het college voor een inloopmiddag en een formele bijeenkomst over de WOZ-waarden,waar bewoners en raadsleden vragen kunnen stellen. De bedoeling is dat GBLT daarbij aanwezig is.


8 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Nieuwe woning, lagere WOZ-waarde

Heeft u na 1 januari 2020 een woning gekocht en vindt u de WOZ-waarde van de nieuwe woning te hoog? Dan is het alsnog mogelijk om bezwaar te maken tegen de te hoge WOZ-waarde. Elk jaar stuurt de gemee

Amsterdam verlaagt WOZ van erfpachters met 2 procent

De gemeente Amsterdam geeft erfpachters een korting van twee procent op de WOZ-waarde, waarover in 2019 de gemeentelijke belasting moet worden afgedragen. Dat blijkt uit een zogeheten raadsbrief die o