Zoeken
  • Lex de Jonge

Gemeentebelasting is een flink bedrag, maar Den Haag is relatief goedkoop


Hij valt dezer dagen weer op de deurmat: de gemeentelijke belastingbrief. Nooit leuk, máár: bezwaar maken helpt. En gelukkig wonen we niet in Delft.

Het is weer even schrikken dezer dagen. Bij meer dan 260.000 Haagse huishoudens ploft er een bommetje op de deurmat in de vorm van een brief. Of u even honderden euro's wilt overmaken naar een rekening van de gemeente Den Haag, zo luidt de boodschap. Desnoods te betalen in maandelijkse termijnen.

Zeker voor huizenbezitters is de jaarlijkse belastingaanslag van Den Haag een pittige surprise. De eigenaar van een gemiddelde Haagse woning (waarde: 212.00 euro) moet dit jaar tussen de 510 en 563 euro euro neertellen. Huurders komen er beduidend gunstiger vanaf: zij zijn (afhankelijk van de gezinsgrootte) tussen de 234 en 288 euro kwijt.

Die lagere aanslag is een van de weinige voordelen die huurders tegenwoordig nog hebben ten opzichte van huiseigenaren. De Hagenaar met een koopwoning betaalt, buiten de niet onaanzienlijke afvalstoffenbelasting waarvoor huurders ook worden aangeslagen, ook nog een rioolheffing en onroerendezaakbelasting (ozb). In totaal is de woningbezitter dit jaar gemiddeld 3,25 procent meer aan belasting kwijt dan in 2018.

En dat komt niet doordat uw woning vanwege de huizengekte zo in waarde is gestegen, om een wijdverbreid misverstand uit de weg te ruimen. Dat geldt althans niet voor de meeste Haagse woningeigenaren.

Schappelijk

Want de gemeente Den Haag is best schappelijk. Zo hoeft ze niet zo nodig rijker te worden van de exploderende huizenprijzen in de stad. De ozb die de inwoners betalen, wordt dan wel berekend aan de hand van de waarde van de koopwoningen (WOZ), maar als die over de hele linie stijgt, verlaagt Den Haag (en andere gemeenten) het tarief evenredig. Dus betaalt de gemiddelde huiseigenaar aan ozb evenveel als het jaar ervoor. Met uitzondering van een inflatiecorrectie van deze keer die 3,25 procent.

Er schuilt nog wel een addertje onder het gras. Blijkt een individueel huis volgens de gemeente méér in waarde te zijn gestegen dan de gemiddelde woning in de stad (veertien procent), dan wordt die extra waarde niet gecorrigeerd en betaalt de Haagse huiseigenaar toch meer ozb. Al moet het gek lopen als dat optelt tot meer dan een paar tientjes.Bovendien: andersom geldt het ook. Een kleinere waardestijging dan gemiddeld levert een lagere ozb-rekening op.

Betwisten

Wie het niet eens is met de lokale belastingaanslag, kan altijd nog bezwaar maken. Meestal betwisten de klagers de 'prijs' die Den Haag op hun huis heeft geplakt en dus de hoogte van hun ozb-rekening. Het kan ook gerust een keer rigoureus misgaan, aangezien de woningwaarde door Den Haag op afstand wordt vastgesteld aan de hand van de kenmerken van een woning en de verkoopprijzen van drie vergelijkbare huizen in de buurt. Zo vermoedt een collega op de redactie dat de gemeentelijke taxateur van zijn woning een beetje in de war is geweest. Toen de redacteur deze week de brief met het aanslagbiljet onder ogen kreeg, bleek de waarde van zijn aantrekkelijke woning in een jaar tijd opeens met een ton (!) te zijn toegenomen.

Oordeel Uit cijfers blijkt dat het best zin heeft om Den Haag om een ander oordeel te vragen. Zo kreeg 17 procent van de 5000 bezwaarmakers tegen de WOZ-waarde van hun woning in 2017 gelijk van de gemeente. Een jaar later werd het bezwaar van 19 procent van bijna 5000 gegriefde Hagenaars gehonoreerd.

Een lokale belastingaanslag is natuurlijk nooit leuk. Of-ie nu 250, 500 of 650 euro bedraagt. Ook al weten we dat de inkomsten van de rioolbelasting in Den Haag de uitgaven van de gemeente keurig dekken en niks meer dan dat. En dat uit al het geld dat Den Haag aan afvalstoffenheffing int, niet eens alle kosten van de lokale afvalverwerking betaald kunnen worden.

Wat de pijn van de rekening wellicht ook een beetje kan verlichten, is de wetenschap dat Den Haag haar inwoners niet onnodig belast. Dat de inwoners van vrijwel alle andere Nederlandse gemeenten gemiddeld duurder uit zijn dan wij hier. Van de 37 grootste gemeenten die onderzoeksbureau Coelo van de Universiteit van Groningen jaarlijks op woonlasten doorlicht, blijkt Den Haag dit jaar (opnieuw) als de allergoedkoopste uit de bus te komen.

En de verschillen zijn soms niet mals. Is een meerpersoonshuishouden met een gemiddelde woning in Den Haag dit jaar 563 euro kwijt aan woonlasten, even verderop in Delft betaalt datzelfde gezin 850 euro.

Bron: ad.nl


4 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven